Çiftçilerin dar toprakta zorlu nadas çalışmaları başladı
– Çiftçilerin sıkı topraklarda şiddetli nadas mesaisi başladı
Yağışların az olması nedeniyle sıkışan tarım toprağını sürmeye çalışan çiftçiler daha çok emek harcıyor ve daha çok para harcıyor.
Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdem:
“Normalde 2 litre yakıyorduk, şimdi 3-4 litre mazot yakıyoruz”
“Erken sürüm kullanışlıdır”
“25-30 cm Derinlik Versiyonu Yapıyoruz”
ESKİŞEHİR – Eskişehir’de yağış olmaması nedeniyle sıkışan tarım arazisini sürmeye çalışan çiftçiler, normalden daha fazla emek harcıyor ve para harcıyor.
Eskişehir’de hasadın ardından tarım alanlarının nadasa bırakılmasına başlandı. Traktörün arkasına takılan pulluk aparatı yardımıyla işlenen tarlalar bir sonraki döneme hazırlanır. Bu yıl yağmur yağmadığı için sıkışan toprağı ekip biçmeye çalışan çiftçiler, her zamankinden biraz daha fazla emek ve yakıt harcıyor. Çiftçiler zorluklara rağmen 25-30 santimetre derinliğe sürerek toprağı nadasa hazırlıyor.
“2 litre yakıyorsak şimdi 3-4 litre mazot yakıyoruz”
Yağışların azlığına ve buna bağlı olarak nadas sürecinin zorluğuna değinen Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Fazileli, versiyon hakkında değerli bilgiler verdi. Önder Naci Fazilili konuya ilişkin şunları söyledi;
“Şu an yağmur yağsaydı bu tarlayı sürmek çok daha kolay olurdu. Biz her zamanki gibi 2 litre yaksak şimdi 3-4 litre mazot yakıyoruz. Tam temperlenmediği için böyle oluyor, nem olmadığı için yağış olmadığı için kesekler erir bu yüzden erken sürümde fayda var anız diyoruz artık hasat bitince bu hasat havası nedeniyle hasattan sonra sürüm daha kolay olur. Haftada 10 gün sürerse sürmek daha zor olur.25-30 cm derinliğe iniyoruz.Tarlanın durumu bu.Bazı tarlalarda daha derine sürerseniz daha iyi verim alırsınız. 25-30 cm derinlikte normal olması gereken nadas.Daha sonra üzerindeki keseklere dikkat edilerek ekime hazırlanması gerekiyor.Tarlamız önümüzdeki kış tavlanacak,ilkbaharda tekrar dikeceğiz becerebilirsek artık bu pulluğu ekim işleminden sonra nadasa bırakacağız. hortum günlerinde tavadayken ekeceğiz. Dediğim gibi gerekirse kürleme, gerekirse kazayağı, diğer tırmık, hangi sistem gerekiyorsa onu yaparak ekime hazırlıyoruz.