Ekonomi

Kredi Onaylanma Olasılığınızı Artırmak İçin Dikkate Alabileceğiniz 10 İpucu

Günümüzde ihtiyaçları karşılamanın ya da yatırım yapmanın en iyi yolu kredi çekmektir. Ancak kredi notunun düşük olması, istenilen oranda kredi çekilememesine neden olabilir. Peki kredi notu ve başvurunun onaylanma olasılığı nasıl yükseltilir?

Birlikte görelim!

Ödemeleri geciktirmeyin.

Kredi alma ihtimalinizi en çok etkileyen durum ödemelerinize ne kadar sadık olduğunuzdur. Bu nedenle, mevcut veya eski borç taksitlerinizi düzenli aralıklarla ödemek, kredi çekmeden önce yapmanız gereken ilk şeydir. Sadece asgari tutarı ödeseniz bile bu şekilde sadece birkaç ayda kredi notunuzu yükseltmeniz mümkün.

Asgari tutar yerine dönem borcunu ödeyin.

Genel olarak taban ödeme bedelini ödemeniz, banka için bir risk oluşturmadığınızı gösterir. Ancak bunun yerine toplam dönem borcunu ödemek her zaman daha iyidir. Çünkü bazen minimum ödemeniz kredi notunuzu yükseltmek için yeterli olmuyor. Bu nedenle hedeflerinize daha hızlı ulaşmak için borcun tamamını ödemeye çalışmalı veya en azından taban fiyattan daha fazlasını ödemeye çalışmalısınız.

Düzenli fatura ödemeleri yapın.

Elektrik, su, doğalgaz faturaları ya da cep telefonu ve internet paketlerinin bankaları ilgilendirmediğini düşünebilirsiniz. Ama bu çok yanlış bir algıdır. Çünkü bankalar müşterilerinin fatura ödemelerini yakından takip etmektedir. Bu nedenle üzerinizde rastgele bir senet borcunuz varsa, kredi alma olasılığınız düşer. Aksi takdirde bankalar için ideal müşteri kümesine girmiş olursunuz.

Kredi puanınızı oluşturun.

Kredi notunun düşük olması ya da hiç olmaması bankalar için tam anlamıyla olumsuzdur. Çünkü daha önceki ödemelerinizi nakit olarak yapmış ve hiçbir şekilde kredi kartı ya da kredi kullanmamış bir müşteriyseniz banka size tam olarak güvenemez. Bu durumu ortadan kaldırmak için düşük limitli kredi alabilir ve sistematik taksitlendirmeye başlayabilirsiniz.

Çok sık kredi almayın.

Bir bankaya kredi başvurunuz onaylanmazsa asla doğrudan başka bankalara gitmemelisiniz. Çünkü tüm bankalar birbiriyle iletişim halinde olan ve başvurularınızı kontrol edebilen kurumlardır. Özellikle reddedildikten sonra başka bir bankaya gitmek sizi riskli müşteri konumuna sokar. Bu durumla karşılaşmamak için uygulama sürelerini iyi ayarlamalı ve asla sabırsız davranmamalısınız.

Gelir ve gider istikrarını sağlayın.

Kredi alabilmek için borçlarınızın gelirinizden yüksek olmaması gerekmektedir. Kredi puanınız yüksek olsa bile borç oranınız arttıkça kredi puanınız hızla düşebilir. Bu nedenle kredi ve kredi kartı borçlarınızı sınırlandırmalı ve gelirinizi her zaman göz önünde bulundurmalısınız. Bu aşamada yaşam giderlerini ve diğer ek harcamaları gözden kaçırmamak önemlidir. Bu tür bir yaklaşımla daha mantıklı kredi kararları verebilirsiniz.

Kefil olmadan önce iyi düşünün.

Birine kefil olmak her zaman risklidir. Muhatap olduğunuz kişi yakın bir arkadaşınız veya doğrudan aile üyeniz olsa bile kefil olmadan önce mutlaka durup düşünmelisiniz. Aksi takdirde, almadığınız bir kredi nedeniyle kendinizi çok karamsar bir mali durumda bulabilirsiniz. Bu durum hem sıhhatinizi hem de ruh halinizi çok kötü etkiler.

Bankanızla bağlantıda kalın.

Bankanız ile iletişim halinde olmanız kredi notunuzu olumlu yönde etkileyen ve risksiz olduğunuzu gösteren bir unsurdur. Taşınabilir ve dijital bankacılık hizmetleri günümüzde oldukça geliştiği için merak ettiğiniz herhangi bir sorun veya soru için bankanıza ulaşarak kredi alma olasılığınızı artırabilirsiniz.

Kullanmadığınız hesapları kapatın.

Her banka hesabının mutlaka bir yıllık ücreti vardır, dolayısıyla kullanmadığınız kartlar için istemeden ve bilmeden borçlu duruma düşmüş olabilirsiniz. Bu riski ortadan kaldırmak için kullanılmayan hesapları kapatmalı ve sadece sadık bankalarınızla çalışmalısınız. Böyle bir hamle, gelecekte kredi alma olasılığını da olumlu yönde etkileyecektir.

Periyodik aralıklarla bütçe denetimleri gerçekleştirin.

Finansal risk durumu dönemsel olarak değişen bir veridir bu nedenle vereceğiniz kararlar ve tercihleriniz kredi notunuzu doğrudan etkiler. Belirli aralıklarla bütçe denetimleri yapmak, gelir ve gider hesaplamaları yapmak, mali durumunuzu değerlendirmek size birçok açıdan fayda sağlayabilir. Bunlardan ilki kredi notunu yükseltmek ve kredi alma ihtimalini yükseltmektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu