Haber

Müteahhitler Birliği: İmar affı gündemden çıkarılmalı

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), depreme karşı önlem alınması, yapı kesiminde denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi, imar affının ülke gündeminden tamamen kaldırılması, kaçak yapılaşmanın önlenmesi ve yüksek riskli yapı stoğu için aktif kentsel dönüşüm politikaları geliştirilmesi çağrısında bulundu. .

TMB, İnşaat Branşman Analiz Raporu’nun Nisan 2023 sayısını bugün yayınladı. “Deprem Afetinin Sancılarında Seçim Süreci” başlıklı raporda, dünya ve ülke ekonomisi ile inşaat sektörüne ilişkin veriler değerlendirildi.

Bu yılın ilk çeyreğine ilişkin İnşaat Sektörü Analiz Raporu’nda, 11 ilde büyük yıkıma yol açan ve çok sayıda can kaybına neden olan Kahramanmaraş merkezli sarsıntıların bulguları gündeme geldi.

Raporda, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin dayanıksız yapı üretiminin yaygınlığını bir kez daha gözler önüne serdiği belirtildi.

Raporda, “Yaklaşık 230 milyon ton moloz, büyüklük bakımından Erciyes Dağı’nın büyüklüğü ile karşılaştırıldı. Can kaybı ve yıkılan binalar, doğal afet risklerini ve zemin koşullarını dikkate alan şehircilik, yetkin mühendislik, üretim projesine uygun, doğru ve kaliteli malzeme kullanımı, inşaat faaliyetlerinin denetlenmesinin hayati önemini ortaya koymaktadır.

“Kontrol mekanizmaları güçlendirilmeli”

Deprem bölgesini inceleyen teknik grupların bina hasarına ilişkin tespitlerinin yer aldığı raporda, “Öncelikle 2019 yılında yayımlanan ‘Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlara Alınması Hakkında Yönetmelik’ ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliliklerine yönelik, aktif ve tavizsiz bir şekilde uygulanmalıdır.”Fasılda kontrol sistemi mekanizmaları mutlaka güçlendirilmelidir. Süreçte sorumluluğun çok taraflı olduğu kabul edilerek, imar affı ve benzeri uygulamalar ülke gündeminden çıkarılmalı; aksine yaptırımların caydırıcı olması sağlanmalıdır.”

“Etkin bir kentsel dönüşüm politikası geliştirilmeli”

Raporda, deprem bölgesindeki imar çalışmalarının planlı ve denetimli bir şekilde yürütülmesinin önemli olduğu belirtilirken, ülke genelinde binaların depreme dayanıklı hale dönüştürülmesine duyulan ihtiyacın büyük olduğu belirtildi. İnşaatın ilk aşaması olan şehir planlamasının önemine vurgu yapılan raporda, “Bu nedenle, mümkün olan kaçak yapılaşmanın önüne geçebilmek için, temel kuralları dikkate alan imar planlarının ve yapı şartnamelerinin hazırlanması gerekmektedir. imar afları ve yüksek riskli bina stoku için aktif kentsel dönüşüm politikaları geliştirmek.”

Devlet tabanının değerine vurgu

Kentsel dönüşüm adımlarının ‘afet odaklı’ bir yaklaşımla hızlandırılmasının önemine dikkat çekilen raporda, ülke genelinde 1999 Marmara Depremi öncesi şartnamelerde inşa edilmiş çok büyük bir yapı stoğu bulunduğundan, bu hayati sürecin vatandaşın inisiyatifine bırakılmadan başlatılıp sonuçlandırılması gerektiğini, dönüşümün devlet desteğiyle inançsız binaların süratle boşaltılarak yapılması gerektiğini bildirdi. gerektiğine vurgu yapılmıştır.

Ekonomik gelişmeler sonucu düşen alım gücü ve mevcut enflasyonist ortamın toplumun geniş kesimlerinin krediye erişiminde büyük bir engel oluşturduğu da belirtilirken, ülke genelinde kentsel dönüşüm ihtiyacının bile sadece 2019 yılında olduğu hatırlatıldı. İstanbul’un kapsamlı finansal çözümlere ihtiyacı var. Hayati bir unsur olan yapı güvenliğinin sağlanması için inşaat sektörünün kontrollü gelişiminin önemine de vurgu yapılan çalışmada, “Sağlıklı bir yapılaşma olmadan, ülkemizin kalkınma hedeflerini sürdürmesi mümkün değildir” değerlendirmesine yer verildi. sektör”.

ANKA/JD, BÜ

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye Geneli Hizmet veren Firmalar Burada !
Başa dön tuşu